Rokovania s premiérom pokračujú na budúci týždeň, vláda hľadá zdroje

30.11.2012 Bratislava

Bratislava 29. novembra (TASR) – Školskí odborári ani po ďalšom, asi trojhodinovom rokovaní s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) a ministrami školstva a financií nedospeli k dohode. Rokovania budú pokračovať zrejme v pondelok (3.12.).

Na rokovaní, podľa oboch strán, zazneli nové návrhy, o konkrétnych percentách však podľa lídra školského odborového zväzu Pavla Ondeka, nebola reč. „Vláda si vyžiadala priestor na vyčíslenie a dopady návrhov, ktoré chce realizovať aj v spolupráci so samosprávami. Keď budeme mať v rukách presné dáta, vláda opäť spolu s odborármi zasadne za rokovací stôl,“ napísala v stanovisku premiérova hovorkyňa Beatrice Hudáková. Premiér podľa Ondeka zvolá aj zástupcov samosprávnych krajov a Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS).

O nižšom ako desaťpercentnom zvýšení platov v budúcom roku zatiaľ podľa Ondeka s vládou nerokovali. O tom, či odborári príjmu ústupky z tejto požiadavky, v týchto chvíľach rokuje mimoriadna rada zväzu v Hoteli Nivy. Ondek informoval, že vláda hľadá ďalšie rezervy v rámci ministerstva školstva.

Štrajk tak zostáva prerušený. V ďalších dňoch napriek tomu nebudú učiť niektoré školy, ktoré sklamalo rozhodnutie odborárov o prerušení štrajku.

„Prerušený štrajk znamená aj možnosť pokračovania, a ak by nedošlo k určitým dohodám do Vianoc, máme aj ďalšie možnosti,“ povedal líder školského zväzu. Ako krajné riešenia nevylúčil ani bojkot maturít, prijímacích skúšok na vysoké školy či monitoru na základných školách. „O tom sa hovorí, nevyhrážam sa, hovorím o možnostiach, víziách, ktoré môžu existovať, ale nie som zástancom štrajku cez maturity. Som zástancom toho, aby sa vyjednávalo. Pokiaľ však nedôjde k vzájomným dohodám, je možné pristúpiť na krajný prostriedok, ktorý sme včera prerušili,“ podčiarkol Ondek.

Ponúkajú nám päť percent, dohodu nádejne nevidíme, tvrdí Ondek

Vláda ponúka odborárom naďalej päťpercentné zvýšenie platov v budúcom roku, o inom návrhu odborári nevedia. Na dnešnom rokovaní školského výboru v parlamente to povedal líder školského odborového zväzu Pavel Ondek. „Dostali sme ponuku, ktorá je päť percent, o ďalších ponukách nevieme, ani nemáme tušenie,“ zdôraznil. V niektorých médiách sa dnes objavili informácie, že vláda núka odborárom zvýšenie platov o asi 6,5 percenta.

Veľkú nádej na dohodu s vládou Ondek nevidí. „My to nádejne nevidíme,“ vyhlásil. Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) zasa hovorí, že je optimista. „Môžem to povedať tak, ako to kedysi hovoril Alexander Dubček, nádej zomiera posledná, pre mňa aj pre odborárov,“ povedal minister-

Mimoriadna rada zväzu dnes podľa Ondeka rozhodne, či trvá na svojich doterajších požiadavkách, a tiež o ďalšom postupe v štrajku. Jednou z hlavných požiadaviek je zvýšenie platov v budúcom roku o desať percent. „Pokiaľ rada dá určitý limit od – do, to sa tiež dozviete. Ale výsledok jednania vám zaručiť neviem,“ adresoval poslancom.

Vláda aj odborári držia rozpracované memorandum a výsledky utorkových (27. 11.) nočných rokovaní naďalej v tajnosti. Viac ako verejnosť sa dnes od ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) a vedenia odborového zväzu nedozvedeli ani poslanci školského parlamentného výboru. Dnešné rokovanie výboru prerušili a stretnúť sa majú znova predtým, než začne diskusia o štátnom rozpočte. „Tie informácie môžeme dať, až keď niektoré veci budú vyrokované, môžu to byť úplne iné čísla, odporúčania, rozhodnutia,“ zdôvodnil šéf rezortu školstva.

Odborári dnes poslancom predložili svoje kompletné požiadavky. V nich okrem zvýšenia platov o desať percent v budúcom roku a zvýšení investícií do školstva na úroveň šesť percent HDP do konca volebného obdobia, požadujú postavenie verejného činiteľa. Okrem toho odborári žiadajú aj vytvorenie podmienok pre rast reálnych platových taríf tak, aby platy pedagogických zamestnancov v regionálnom školstve boli do konca volebného obdobia na úrovni 1,2- až 1,6-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Vysokoškolskí pedagógovia by sa v priebehu tohto volebného obdobia chceli dostať k platu vo výške 1,7- až trojnásobku priemerného platu.

Ako sa k štrajku postavili niektoré školy

Päť bratislavských gymnázií vyzýva na pokračovanie štrajku učiteľov

Zamestnanci piatich bratislavských gymnázií sa rozhodli pokračovať v časovo neobmedzenom štrajku učiteľov a nepedagogických pracovníkov. Zároveň vyzývajú aj ďalších zamestnancov školstva, aby sa k nim pridali.

Bratislavské gymnáziá - Gymnázium na Bílikovej, Gymnázium Metodova, Gymnázium Jána Papánka, Gymnázium na ul. Ladislava Sáru a Športové gymnázium Ostredkova s podporou Spojenej školy Novohradská - vo vyhlásení pre médiá uviedli, že sa cítia zneužití Odborovým zväzom pracovníkov školstva a vedy. Tvrdia, že vedenie odborového zväzu svojím postojom a prerušením štrajku bez dosiahnutia splnenia základných požiadaviek znevážilo učiteľský stav.
"Preto sa necítime byť viazaní rozhodnutím vedenia školských odborov a pokračujeme v časovo neobmedzenom štrajku," uviedli predstavitelia gymnázií vo vyhlásení. Vyzývajú aj ostatných zamestnancov školstva, aby sa tiež znovu zapojili do štrajku a svoj nesúhlas so situáciou v školstve vyjadrili na verejných zhromaždeniach.

Prvé takéto zhromaždenie organizujú bratislavské gymnáziá podpísané pod vyhlásením v piatok (30.11.) o 10.00 hod pred Úradom vlády SR v Bratislave.

TASR informoval štrajkový výbor Gymnázia na ul. Ladislava Sáru.

Učitelia z Handlovej budú zajtra protestovať
 
Protestné zhromaždenie sa uskutoční 30. novembra o 16.00 h na Námestí Baníkov v Handlovej a organizátori štrajku predpokladajú účasť 100 ľudí.

Ako TASR informovala hovorkyňa mesta Handlová Jana Paulínyová, do protestného zhromaždenia sa zapoja učitelia zo všetkých základných, oboch stredných a materskej školy. "Protestu sa zúčastní aj centrum voľného času," doplnila Paulínyová.

Učitelia sa na protestnom zhromaždení dohodli 28. novembra na rokovaniach štrajkových výborov škôl.

NÁMESTOVO: Gymnazisti vyjadrili podporu svojim učiteľom a vrátili sa do lavíc

Študenti Gymnázia A. Bernoláka v Námestove sa dnes počas prvých dvoch vyučovacích hodín zhromaždili pred budovou školy, aby vyjadrili podporu svojim učiteľom. Následne po trojdňovej odmlke, spôsobenej štrajkom pedagogických pracovníkov, zasadli do školských lavíc.

„Po oficiálnom vyhlásení prerušenia štrajku sme dnes ráno nastavili všetko späť na bežný režim vyučovania. Naši študenti nás však prekvapili výsostne ich vlastnou iniciatívou zvolania podporného štrajku za naše požiadavky,“ uviedol riaditeľ počtom žiakov najväčšieho slovenského gymnázia Peter Kuľha.

Spontánny podporný postoj študentov je podľa neho pre učiteľov ohromným zadosťučinením. „Nielen mňa, ale aj všetkých mojich kolegov sa pri pohľade na kultivované zhromaždenie našich žiakov zmocnil jeden z najúžasnejších pocitov. Heslo Oni si to zaslúžia, ktoré držali nad hlavami, dúfam, nemysleli dvojzmyselne,“ dodal s úsmevom riaditeľ námestovského gymnázia.

Škola na Sibírskej ulici v Bratislave neučí, iba vykonáva dozor
V štrajku pokračujú aj zamestnanci Základnej školy na Sibírskej ulici v bratislavskom Novom Meste. Riaditeľke oznámili, že nesúhlasia s prerušením štrajku. Dnes a v piatok (30. 11.) nevyučujú, iba vykonávajú dozor nad žiakmi.

"Škola písomne požiadala rodičov, aby deti, o ktoré sa vedia postarať, zostali doma," informoval TASR novomestský hovorca Marek Tettinger. Dodal, že ostatné základné aj materské školy, ktoré sú v správe mestskej časti, prerušili štrajk a pokračujú vo vyučovaní.

Nové Mesto je zriaďovateľom ôsmich základných a 12 materských škôl. Počas prvých dvoch dní štrajku zostala otvorená iba Materská škola na Pionierskej ulici a školská družina na Odborárskej ulici. V stredu (28. 11.) obnovila bežnú prevádzku Základná škola na Jeséniovej a na Odborárskej a materské školy na Cádrovej, Na Revíne, Jeséniovej a Odborárskej ulici. "Zvyšné školy a škôlky sa pridali dnes ráno," dodal Tettinger.

Pokračovať v časovo neobmedzenom štrajku učiteľov a nepedagogických pracovníkov sa rozhodli aj zamestnanci piatich bratislavských gymnázií. Cítia sa byť zneužití odborovým zväzom a tvrdia, že svojím postojom a prerušením štrajku bez dosiahnutia splnenia základných požiadaviek znevážil učiteľský stav. Zároveň vyzvali aj ďalších zamestnancov školstva, aby sa k nim pridali.
 
Nové školské odbory podporujú školy, ktoré zostali v štrajku

Nové školské odbory (NŠO) podporujú školy, ktoré sa rozhodli zotrvať v štrajku a tiež vyjadrujú podporu účastníkom protestného zhromaždenia, ktoré sa uskutoční v piatok 30. novembra pred Úradom vlády SR.

Svojim základným organizáciám, členom a sympatizantom odporúčajú NŠO prediskutovať v štrajkových výboroch opätovné zapojenie škôl do štrajku, alebo zvoliť iné formy protestu. Priame požiadavky štrajku odporúčajú rozšíriť aj o iné ako finančné.

Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré TASR poskytol predseda NŠO Ľudovít Selebédi.
 
 

Vyberte región